top of page

Open Belgian Championship 12-15th of August 2023

Bijgewerkt op: 17 aug. 2023



Van 12/8 tot 15/8 hielden we in Scharendijke het OBK Finn, in combinatie met het 51e Beneluxkampioenschap, dat enkel liep over 2 dagen, zaterdag en zondag. Op zaterdag verzamelden de Contender, ILCA 6, RS Aero en Finn zeilers zich op het water, ready for battle.

Het moet gezegd, het was de moeite. De Grevelingen is natuurlijk een heel mooi zeilwater. Tel daarbij nog de bijzonder gastvrije ontvangst van de lokale club, de mooie accommodatie, perfecte catering en, last but not least, de wedstrijdleiding die een quasi perfecte wedstrijd organiseerde. Het weer zat ook mee. De Finnen zeilden 3 reeksen per dag, van telkens ongeveer 45 minuten, 12 (twaalf!) reeksen in totaal. Ook fotograaf Pit de Jonge was van de partij op het water, wat weer een mooie reeks foto’s heeft opgeleverd.

De eerste dag was redelijk zwaar, met 15 tot 20 knopen wind. Bij het binnenvaren naar Scharendijke, alles aan de wind, zag ik nog weinig zeilers hiken, en eerder moe maar voldaan op het kantje zitten, lurkend van de bidon of het flesje water. De volgende dagen zeilden we in 8 tot 12 knopen wind.

Er waren ook 12 Nederlanders van de partij, wat ons OBK toch een mooie uitstraling geeft. De eerste 2 dagen was Wietze Zetzema werkelijk ongenaakbaar. Hij verzamelde 6 “paaltjes” en werd oververdiend Beneluxkampioen, met Cees Scheurwater en Sebbe in zijn kielzog. Naarmate de wedstrijden vorderden zagen we Sebbe groeien, om, in een allesbeslissende laatste reeks, de overall overwinning nog af te snoepen van Cees. De 2 kemphanen zochten mekaar voor de start van de reeks al op in een taktisch steekspel. Altijd mee vooraan natuurlijk ook Sigurd, die 3e overall werd. Ik onthoud ook Paul die zijn bootje zeer goed aan de praat had, maar het uiteindelijk op de laatste dag nog net moest afleggen voor Stijn. Onze jongste aanwinst Noah krijgt het Finn zeilen steeds beter onder de knie, en zeilde een sterke laatste dag, met een 3e plek in de laatste reeks als orgelpunt.

Wat een mooie groep zeilers toch, op het water het spreekwoordelijke mes tussen te tanden, na het zeilen mekaar helpen en goede raad geven, en uiteraard zwanzen en lachen tussen pot en pint, met als hoogtepunt de BBQ op maandagavond. Sebbe had immers nog een 10-tal kilo steak over die dringend op moesten, vakkundig gekruid geroosterd door onze eigen chef Filip.




Een fantastische vierdaagse. Bij ondergetekende zal het OBK 2024 met stip worden aangeduid in de kalender. Bij jullie ook?

Tot de volgende en sportieve groeten,


Tony Delava

Finn BEL-41







264 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page