top of page

Philip's Biscuits Speculaas Race 2022

Afgelopen zondag 20 November 2022 vond naar jaarlijkse traditie de "Speculaas Race" plaats op het Galgenweel te Antwerpen. Hoewel we enkele vaste waarden misten aan de startlijn omwille van verscheidene redenen (gaande van "in between boats", winterslaap reeds gestart, aan het werk op een groter gemotoriseerd schip in Zuid Amerika, "van wacht op de verkeerstoren", etc. ;-)), moest de Finn Klasse met haar 12 bootjes aan de startlijn zeker niet onder doen voor bijvoorbeeld de Snipe klasse, die meestal zeer goed vertegenwoordigd is maar deze keer met slechts 7 boten aan de start verscheen!


In de voormiddag waren de condities eerder licht en onstabiel met een briesje uit zuidelijke richting. Tijdens de eerste reeks nam Mark Geboes de leiding op de hielen gevolgd door Sebbe.

Sailing Instructions lezen, kan zo zijn voordelen hebben... Dat bleek immers duidelijk tijdens de eerste reeks aan de benedenboei... Sommigen dachten dat er een gate lag, anderen dachten dat het een goed idee was om de boei rond stuurboord te ronden.

De plaatsen werden bijgevolg een beetje door elkaar gegooid en Sebbe startte de wedstrijd met een aftrek reeks.


Bij aanvang van de tweede reeks, wist iedereen hoe het parcours in elkaar zat en kon de wedstrijd pas écht aanvangen. Iedereen was ondertussen duidelijk wakker geschoten, want de tweede reeks begon meteen met een algemene terugroep gezien de meerderheid van de vloot over de lijn lag. De startprocedure werd hervat en toen we Marc Cornelissen op het startschip de zwarte vlag zagen bovenhalen, wisten we dat het menens was! Yves Basette bleek zijn enthousiasme toch niet te kunnen intomen en kreeg een BFD voor de moeite :-).


Na de derde reeks, werden we uitgenodigd voor een korte lunchpauze in het splinternieuwe clubhuis van RYCB waar men voor een kleine vergoeding lekkere hamburgers en soep kon nuttigen. Hoewel de afwezigen ongelijk hadden, was het toch een leuke verrassing dat enkele (ex) Finn zeilers als supporters ons aan de kant stonden op te wachten, i.e. Yves Verhofstede, Jos Strijckers & Filip Verhaeghe die dan ook de wedstrijd nauwgezet aan het volgen waren.


In de namiddag draaide de wind iets meer door naar westelijke richting en werden we tevens getrakteerd op enkele leuke regenbuien, maar gelukkig ging dit gecombineerd met een iets sterkere bries.

Buiten de aftrekmanche, zeilde Sebbe zéér regelmatig ééntjes, maar de laatste manche heeft hij toch de eerste plaats moeten afstaan aan Sigurd.


Philippe Willems zeilde zeer constant en dit loonde in het totaal klassement met een verdiende 3de plaats.


We waren tevens ook zeer verheugd om onze jongste telg Noah Grandjean te verwelkomen met zijn kersvers aangekochte boot en al gauw bleek dat men met hem zal moeten rekening houden in de toekomst!


Graag willen we RYCB (inclusief alle vrijwilligers) bedanken voor de goede organisatie zowél op het water als aan de kant!Stijn Helsen (Finn BEL-2603)


290 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Commentaires


bottom of page